20:00

Vellinge FF

Referat: AIF Barrikaden - Vellinge FF

Startelva: Mikael – Viktor T, Oskar H, Sten, Jonathan T – Linus, Alex M, Jonas, Maksym – Henke, Anders

Avbytare var Simon som kom in som vänster yttermittfältare i mitten på andra halvlek men bara spelade några få minuter innan han fick skadekänning, Sebastian Å som spelade sista 20 minuterna, först en kort stund som anfallare men sedan som vänster yttermittfältare, Oskar W som spelade sista kvarten i det som då var ett tremannaanfall och Martin och Max som inte spelade alls.

Jag var inte där mer än sista halvtimmen då jag dessutom mest sprang och letade efter bollar som gått utanför staketen en hel del av tiden så jag har fått förlita mig på de i och för sig väldigt många uppgifter och åsikter som kommit mig till del av tränare, spelare och publik (och domarrapporten förstås) och nedanstående är ett försök till en kort sammanfattning.

Vi saknade ju för dagen ovanligt få av våra bästa spelare och det avspeglade sig också i årets bästa spel under första halvlek då vi var det klart bästa laget och vi hade också en del riktigt bra målchanser. Vi fick till slut också vad man kunde tro skulle bli ett psykologiskt ledningsmål i den 44:e min men det verkade senare inte få Vellingespelarna att tappa modet, kanske för att de inte hade något att spela för (mer än att spräcka vår svit av att aldrig ha förlorat mot dem på A-lagsnivå). Målet lär också ha varit något alldeles extra. På en frispark/hörna (?) av Jonas språngnickade Sten stenhårt (obs) in bollen.

Vi började bra också i andra halvlek om vi än inte alls dominerade så kraftigt som i första. Sedan Vellinge FF kvitterat på en straff som Mikael var ytterst nära att rädda ändrade matchen karaktär. Vi började agera nervöst och stirrigt för att omedelbart få till ett nytt ledningsmål vilket ledde till att deras mycket farliga offensiva spelare fick lite väl fria tyglar och Vellinge kunde också ta ledningen i den 74:e min.

Efter deras 2-1-mål gick vi över till 3-4-3 och fick ett visst tryck även om de länge såg betydligt farligare ut när de anföll. När man nästan gett upp kom en sån där plötsligt förändrad avslutning som vi så ofta haft mot Vellingelagen. Den här matchen liknade i mycket matchen borta mot Vellinge IF i våras när vi plockade upp 0-2 till 2-2 i slutminuterna och sedan var ytterst nära att avgöra på övertid. Nu fick vi till ett kvitteringsmål i 90:e min när Oskar W sköt ett skott som målvakten inte riktigt kunde hålla vilket gjorde att Anders höll sig framme och slog in returen. Därefter blev det nästan da capo när Oskar W sköt ännu ett skott från nästan samma position som målvakten även denna gång tappade men den här gången missade vi det helt öppna läget.

Som helhet en riktigt bra match mot ett Vellinge FF som verkar ha tagit stora tag framåt jämfört med ifjol och var klart bra, i synnerhet offensivt. Vi var dock för dagen än bättre och förtjänade segern men samtidigt är det ju lite flyt att få in ett mål precis på slutet i vardera halvleken.

Även om vi verkligen behövt 3 poäng så kommer kanske den poängen vi ändå tog att visa sig väldigt värdefull i slutändan, i synnerhet efter Lirias 1-7 mot Rosengårds FF ikväll (onsdag). Vi behöver nu antagligen bara 1 poäng mot Klagshamn i nästa omgång – en uppgift som förstås verkligen inte är jättelätt - för att få till en direkt avgörande match hemma mot Liria i sista omgången. Detta resonemang bygger på att Liria inte tar poäng mot Lilla Torg men det är ju ett scenario som känns extremt osannolikt, särskilt nu när Lilla Torg närmast måste vinna för att ta hem serien. Den vunna poängen innebar också att risken att vi skulle åka ut direkt minskade från typ 1 till 0,0001 % även om det är teoretiskt möjligt om vi förlorar våra två sista, Arlöv vinner sina två sista varav en är mot Lilla Torg borta samt att Skegrie slår Limhamns FF med 10-15 mål i sista. Känns det rimligt? Någon?

Man kan också konstatera det absurda faktumet att det enda lag vi slagit efter sommaruppehållet är topplaget Vellinge IF. Vi har också flest oavgjorda i serien vilket ju inte är så bra med trepoängssystem och de oavgjorda mot Arlöv och Bosniska känns ju bedrövligt onödiga.